
Léki keszegezés
Nem újdonság, hogy keszegfélék és ponty télen lékről is foghatók, de az ördög - mint a horgászat számos területén - itt is a részletekben rejlik. Jeges tapasztalataimat szeretném megosztani a tisztelt olvasókkal.
Horgászhely választásnál első és legfontosabb szempont a biztonság: olyan állandó vízszinttel rendelkező állóvizek jöhetnek szóba, melyek medre és környezete 100%-ban ismert, nem rejtenek váratlan veszélyforrásokat. Halfogás szempontjából az akadók, medertörések környéke ígéretes, minimum 1-1,5 méteres vízmélységgel. Vaktában próbálkozva nagyon nehéz egyből jó helyet találni, jól jöhet a tógazdák, halőrök segítsége.
Biztonság - címszavakban
* Csak kellően stabil (vastagság, állag) jégre szabad rálépni
* Kizárólag világosban tartózkodjunk a jégen
* Egyedül ne menjünk jégre
* Legyen nálunk mentőfelszerelés (kötél, deszka)
* Pálinkából lehet hagyni horgászat utánra is :-)
Mindent jég és hó borít
A lék kivágása előtt célszerű a havat eltakarítani. Keszegezéshez-pontyozáshoz nagy lék kell, ami kialakítható több fúrt lék összevágásával, de talán egyszerűbb egy hosszú nyelű baltával kivágni az egészet. A széleit, amennyire csak lehet sorjázzuk le, hogy minél kevésbé sérüljön a vékony zsinór, ha hozzáér.
A lékelés eszközei
Kivágott lék

Sötét tónusú etetőanyag
Beélesített felszerelés
Antennára súlyozott úszó

Közös zsákmány - közös öröm

Irány a vízpart, azaz a befagyott víz!
Szöveg és képek:
Hollós Péter