
Grillezzünk, bográcsozzunk a szabadban!
Ki az, aki ne szeretne egy jó kis kerti partin részt venni, vagy a szabadban kirándulással, horgászással egybekötött grillezés, bográcsozás aktív résztvevője lenni. A mai rohanó világban kevés idő jut a családra, barátokra, egymásra.
A szabadban való sütés, főzés remek alkalmat teremthet arra hogy a természetben eltöltve családdal, egy baráti társasággal a tűz misztikus varázsa mellett jókat beszélgessünk, együnk, igyunk, és kulturáltan eltöltsük szabadidőnket. Mielőtt már most rohannánk is ki a szabadba jó ha átgondoljuk mivel is jár egy ilyen program megszervezése.
MIVEL?
Elsőként felvetődik milyen grillkészüléket, bográcsot vásároljunk. A gyártók egymással versenyeznek a csodásabbnál csodásabb készülékekkel a vásárlók kegyeiért. Szerintem mindig a helyszín, a társaság mérete és az elkészíteni kívánt ételek határozzák meg milyen készüléket alkalmazzunk. Ha olyan hellyel rendelkezünk, ahol tárolni lehet a grillkészüléket, érdemes vásárolni egy komfortosabb grillsütőt, amit akár faszénnel, vagy gázzal is üzemeltethetünk. Ezek a készülékek alkalmasak mindenféle étel elkészítésére, és egy nagyobb társaságot is ki tudunk velük szolgálni. Ha vinni kell magunkkal, akkor az egyszerű, könnyen szállítható és összeszerelhető változatot válasszuk. Divatos manapság és praktikus módszer a tárcsás sütés. Nyilván a választásnál a pénztárcánk is meghatározza azt hogy melyik termék mellett döntünk. Fontos hogy mindig szem előtt tartsuk azt hogy a tűzrakás veszélyes üzem. Könnyen tragédiába fordulhat egy szabadban eltöltött szalonnasütés, grillezés. Minden esetben biztosítsuk az oltási lehetőséget, vízzel, vagy más oltóberendezéssel. Nagyon fontos hogy a grillsütőnk, bográcsunk biztonságosan, stabilan, dőlés mentesen legyen elhelyezve.
MIT?
A grillpartiknak a sajátossága, hogy a vendégek a megérkezéstől a távozásig szinte folyamatosan esznek, no meg isznak. A jó levegő, a társaság, a finom illatok, megteszik hatásukat. A grillezés alapanyagát a sütnivaló húsok, és manapság egyre gyakrabban a zöldségek teszik ki. Mindig friss terméket vásároljunk, és ha pénztárcánk engedi, lehetőleg többet a tervezettnél. Így akkor sem jövünk zavarba ha valaki éjfélkor enne még egy parázson sült hússzeletet, vagy egy előre nem kalkulált nagyobb társaság jelenik meg a partin. Tuti sikerre számíthatunk ha a húsokat kisebb adagokban előre bepácoljuk. Sütés előtt a húst, különösen, ha hirtelen sütésre szánjuk, lecsorgatjuk, szárazra töröljük, s az esetleges fűszermaradványokat is letakarítjuk róla, mivel azok megéghetnek. E pácok összeállításakor számtalan fűszer szóba jöhet.
HOGYAN?
A húsokat csak akkor kezdjük el sütni ha már a parázs is kész. A parázs szét ill. összehúzásával lehet szabályozni a hőfokot, így nem égnek el drágán megvásárolt alapanyagok. Ha előre készítünk olyan olajat amibe ízlés szerint különböző fűszereket teszünk, ezzel folyamatosan tudjuk kenegetni a grillételeinket, ettől ízletesek és szaftosabbak lesznek. A köretnek valót a társaság tagjainak a közreműködésével is elkészíthetjük. Itt jegyzem meg, hogy nincs finomabb a hosszában felvágott, fóliába csomagolt és a parázson megsült burgonyánál. A zöldségféléket amiket grillezni szeretnénk, a szokásostól eltérően nagyobb darabokra vágjuk. Ezzel elérhetjük azt hogy, nem égnek, ill. nem fonnyadnak meg. Érdemes készíteni különböző salátaönteteket is. Egyszerűen elkészíthető és csodás étel a snidlinges tejföl. A sok finomság elfogyasztásakor gyakran megszomjazunk. Ízlés szerint kínálhatunk sört, bort, finom rozét. Arra ügyeljünk, hogy az italokat megfelelő hőfokon tartsuk. Az italfogyasztásnál törekedjünk a mértékletességre. Nem úgy, mint egy nagy ívó cimborám szokta mondani: - Én mértékkel és tartózkodva iszom. Akós mértékkel és hordó mellett tartózkodva.
Néhány fő szabály amit érdemes megfontolni:
- Csak akkor kezdjünk el faszénen grillezni, ha a szén már parázslik!
- A kerti sütéshez mindig friss húst használjunk, ne olyant, amit már lefagyasztottunk mélyhűtőben!
- Pácoláskor használjunk fémedényt, műanyagban könnyen bepállik a hús!
- Ha a bepácolt, befűszerezett húst alufóliába csomagoljuk, akkor megpárolódik, és nem ég meg.
- Grillezés előtt ne sózzuk meg a húst, mert az nedvességet von el!
- A hússzeletek ne legyenek túl vastagok, mert akkor nem sülnek át!
- A húsokat soha ne szúrjuk meg villával, mert kifolyik belőlük a húslé és kiszáradnak.
- Használjunk inkább lapátkanalat vagy hússütő csipeszt, és azzal forgassuk a húsokat!
- A parázson való sütésnél a tűz erősségét a parázs szét - vagy összehúzásával, hamuval történő beszórással szabályozhatjuk.
Horgászok lévén nem kerülhetjük meg a halak grillezését. Tulajdonképpen bármilyen halat grillezhetünk. A hal grillezésénél nagy segítségünkre lehet az alufólia. A halat sózzuk, borsozzuk meg, öntsünk rá egy kis olíva olajat, tegyünk rá egy kis darab vajat, szórjuk meg bátran fűszerrel (ízlés szerint) csavarjunk rá egy kis citromlevet, és tekerjük be alufóliába. Ezt tegyük a grillrácsra, időnként fordítsuk meg. Az így elkészített hal nem ég meg, viszont finoman megpárolódik. A halat kiválóan lehet sütni, rántani, grillezni a mostanság divatos tárcsagrillen. Népszerű és világszerte híres ételünk a bográcsban főzött halászlé. Ez akkor lesz ízletes, ha minél több fajta halból készül.
Az Angoloknak van egy mondásuk: A puding próbája az evés. Nos hát én is ezekkel a gondolatokkal zárnám e kis eszmefuttatásomat grillezés ügyben.
Irány ki a szabadba grillezni!
Mindenkinek jó étvágyat kívánok!